Mavi Yolculuk Organizasyonu için Tekne Tanıma Rehberi
Tatil yapmak istediğinize kesinlikle eminsiniz. Fakat önceki tatillerden farklı olmasını talep ediyorsunuz. O halde mavi yolculuk organizasyonları tam siz göre. Deniz içerisinde her an hareket halindeyken harika anılar biriktireceğiniz, unutmayacağınız bir tatil geçirmek için sizin de hakkınız. Mavi yolculuk fikri size eğlenceli ama biraz ürkütücü gelebilir, hele ki denizi sevdiğiniz halde teknede olma fikri midenizi bulandırıyorsa. Bu önyargılardan kurtulmanızı öneririz. Modern tasarım ve iç dizayna sahip tekneler sizi yolculuk sırasında minimum seviyede rahatsız edecektir. Uyurken, yemek yerken ya da güvertede güneşlenirken hiç farketmez. Konu ne olursa olsun çoğunlukla teknede olduğunuzu unutacaksınız. Ufuk çizgisini görüp, maviliklerine dalınca teknede olduğunuz aklınıza gelecek.
Mavi yolculuk organizasyonu düzenlemeye karar vermeden önce tekne tipleri hakkında genel bir bilgilendirmeye ihtiyacınız var. Yolculuğunuzu en iyi şekilde gerçekleştirebilmek adına teknelerin nasıl kategorize edildiğini ve hangi özelliklerini barındırdığını öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamını okumalısınız.
Yelkenli Yat ve Tekneler
Yelkenli yat ve tekneler isminden de anlaşılayacağı gibi ana gövdenin üzerine bulunan yelkenler sayesinde hareket yetisi kazanan mekanizmalardır. Yelkenli deniz taşıtları şekline, yelkenlerin sayısına ve düzenine göre farklı şekilde alt kategorilere ayrılmaktadır.
Katamaran: Çift bir gövde yapısına sahip olan yelkenli çeşididir. Her gövdenin kendine has bir motoru bulunmaktadır. Sürtünme katsayısının düşük olması ve motor hacmi sebebi ile diğer yelkenlere kıyasla daha fazla hız yapabilmektedirler. Hız tutkunu olan kişiler tarafında kiralık katamaran sıklıkla tercih edilmektedir.
Gulet: Bodrum tipi olarak da anılan yelkenli teknelerdir. Gulet Tekneler Ege Deniz’inde oldukça popülerdir, kendi içerisinde de alt kategorilere ayrılan teknelerdir. 4 kabinden 12 kabine kadar çeşit ve büyüklüklere sahip guletler, mavi yolculuk organizasyonlarında en çok tercih edilen yelkenlilerdendir. İçerisinde kabin, özel banyo, tuvalet, yemek alanları, salon ve güverteler bulunmaktadır. Ahşap yapıda oldukları için bir katamarana kıyasla oldukça yavaştırlar. Sessiz sakin bir tatil anlayışı arayanlar için idealdir.
Aynakıç gulet: Geleneksel guletlerden farklı olarak kıç bölümlerinde yuvarlak bir yapıya değil, yükseltilmiş köşeli bir yapıya sahiptir. Bu yapılarda da master nitelikli kabinler bulunmaktadır.
Tirhandil: Ege ve Akdeniz’de mavi yolculuk organizasyonları için en çok tercih edilen gulet tipleri arasındadır. Genel yapısı üç köşeli olup, sivri bir uca sahiptirler. Diğer guletlere kıyasla çok uzun yapılara sahip değildirler. Uzunlukları 15-25 metre arasında değişmektedir.
Lüks gulet: Müşteri memnuniyeti odaklı üretilen gulet tiplerindendir. Türkiye’de 21. Yüzyılın başından beri üretilmektedir. İki ya da üç direğe sahip olup, iki motor da bulundurabilirler. Beş yıldızlı konaklama imkanı sunun lüks guletler, geniş ve ferah kabinlere ve eşsiz bir iç dizayna sahiptir.
Klasik gulet: Ortalama olarak 17-30 metre uzunluğa sahiptirler. Guletlerin uzunluklarına bağlı olarak içerilerinde yer alan kabin sayısı değişiklik göstermektedir. Double, twin, triple ve master nitelikli kabinleri bulunmaktadır.
Geleneksel gulet: En uygun ücret aralığına sahip tekne modelleri arasındadır. Birbiri ile aynı modele sahip guletler, özel banyo bulundurmaktadırlar. Kabinlerde çift kişilik ya da ikiz yatak bulunmaktadır.
Motoryat Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Mavi yolculuk organizasyonlarında en çok tercih edilen yat çeşitlerinden biridir. Uzun süreli seyahat için en iyi seçeneklerden birisi olan motoryatların 27 feet (8.23 m) ile 80 feet (24,38 m) arasında değişmektedir. Seri üretimi ülkemizde de devam eden motoryatların yüksek güvenlik önlemleri tercih konusunda belirleyici bir unsur olmuştur.
Yat ve Tekne Fiyatları Neye Göre Değişir?
Yat ve tekne fiyatları standart bir katalogta sunulmamaktadır. Tatil esnasındaki hizmetin kapsamı, teknenin özellikleri, tatili süresi ya da tatilin yapılacağı sezon gibi birçok faktör fiyatı değiştirmektedir. Örneğin bir guletin ekim ayındaki kiralama bedeli ile haziran ayındaki kiralama bedeli aynı değildir. Her şirket ekim ayından itibaren yeni kiralama sezonunu açmaktadır. İstediğiniz tekneği istediğiniz zaman aralığında kiralayabilmek adına erken rezervasyon yaptırmanız önemlidir. Bazen son dakika indirimleri ile karşılaşıp, eşsiz fırsatlardan da yararlanabilirsiniz. Bu sebeple yat kiralama sitelerini takip etmeniz önemlidir. Gulet, motoryat ya da katamaran yat kiralamak istiyorsanız kiralama temsilcileri ile birebir görüşerek daha sağlıklı bir fiyat açığa çıkarabilirsiniz. Bunların haricinde kiralama bedeline dahil olan ve olmayan hizmetleri de detaylı bir şekilde araştırmalısınız.